Home
 

Het 17de ?deel 7

 

Elk weekeinde trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, de voormalige onderbond, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17de...

Vandaag: blessuregolf en wijze raad uit Shanghai

 

 

Op zaterdagavond eet ik met strafschoppenspecialist Carlos, inclusief vrouwen en kinderen bij een delegatie van het eerste. Robbie, de linkshalf van het vlaggenschip, is 34 en voor het 17de dus een interessante speler met het oog op de toekomst. Robbie’s vriendin Marjolein is fysiotherapeute en die heeft het 17de ook nog niet. Carlos en ik denken twee vliegen in een klap te kunnen slaan. Na een fantastische maaltijd lopen de onderhandelingen uiteindelijk stuk op de het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket van het 17de. Zo vinden Robbie en Marjolein het onacceptabel dat het 17de tijdens de winterstop niet op trainingskamp gaat. Carlos en ik gaan teleurgesteld naar huis. Wanneer we naar de auto lopen biecht Carlos bovendien op dat hij morgen niet meespeelt. Hij krijgt kinderen van vrienden op bezoek en fungeert als oppasvader.

 

Het zal morgen een zware dobber worden, want afgezien van een groot aantal afmeldingen heeft het 17de te maken met een heuse blessuregolf. Doelman Aad is al sinds het begin van het seizoen niet inzetbaar, laatste man Andr?/span> keerde met een kapotte schouder vroegtijdig terug van de wintersport, rechtshalf Arjan herstelt van een knieoperatie, en aanvoerder Bart heeft naar alle waarschijnlijkheid een kapotte meniscus en moet een kijkoperatie ondergaan. En dan is er nog de abrupte e-mail van spits Michel: `Mede vanwege mijn blessure trek ik mij terug uit het 17de.?

  

Toch is er ook goed nieuws: aanvoerder Bart is erin geslaagd een nieuwe doelman vast te leggen voor het 17de. Hij heet Jan, is jong, en ziet in het 17de de ideale springplank naar het 1e elftal. Voordeel van het aantrekken van Jan, is dat interim doelman Marcel weer kan worden ingepast in de verdediging, waar hij ?ondanks enkele gedenkwaardige prestaties als doelman - het beste tot zijn recht komt. 

 

Zondag schijnt de zon als ik om kwart over een richting de club rij. Op het parkeerterrein kom ik Felix en Mattijs tegen, die er allebei zin in hebben. `Wel een beetje vreemd dat er zo weinig auto’s staan,?zegt Mattijs. We lopen het clubhuis in, en worden daar geconfronteerd met de harde waarheid. Alles is afgelast, zowel uit als thuis. Weer een week zonder bal, en dus ook een week zonder overwinning.

 

‘s Avonds mail ik Freek, onze man in Shanghai, en vraag hem of hij met al zijn ervaring de gehavende selectie een hart onder de riem wil steken in deze tijd van crisis. `Crisis??krijg ik als antwoord. `Jullie nemen jezelf allemaal veel te serieus. Twee keer niet gewonnen en er breekt paniek uit. Blijf nou maar gewoon rustig, ik heb voor hetere vuren gestaan en met mij is toch ook alles goed gekomen? Ik heb gejuicht voor een doelpunt van Boca Juniors op een tribune vol River Plate supporters. Misschien heb ik dat alleen maar overleefd omdat ik ?zoals me was aangeraden - geen horloge droeg, maar toch, ik heb het overleefd. Daarna overleefde ik een bomaanslag op de Israelische ambassade in Buenos Aires. Er vielen tweehonderd doden, mijn hotel stond honderd meter verderop. Mijn punt: natuurlijk is het belangrijk dat het 17de kampioen wordt, maar blijf relativeren. Laat de bal het werk doen. En mocht het kampioensschap onverhoopt aan onze neus voorbijgaan, dan draait de wereld gewoon door.?

 

Voorlopig blijft rampspoed het 17de achtervolgen. Wanneer ik later die week voorstopper Tony aan de telefoon heb, laat hij weten het vermoeden te hebben dat hij in zijn slaap geblesseerd is geraakt. Hij loopt al de hele dag met een vreemd soort kramp in zijn kuit. `Denk jij dat zoiets kan? Een spier scheuren in je slaap??/font>

 

Nee, het 17de heeft na de winterstop de wind bepaald niet mee.

  

Uitgelicht:

Wilbert (1978)

Positie: verdediger (overal inzetbaar)

Lijfspreuk: `Komt goed.?/i>

 

Alias `Willie? Een van de `jonkies?van het 17de. Rasverdediger die iemand lachend doormidden kan schoppen `als het moet? Maakt daarbij geen onderscheid tussen training en wedstrijd en dat siert hem. Heeft geen favoriete hitsingle en naar eigen zeggen teveel sportieve dieptepunten om op te noemen. Hoe sober deze Jaap Stam van het 17de werkelijk is, blijkt uit zien lievelingseten: stamppot -  gemaakt door moeder, volgens het recept van oma.

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs