Home
 

Het 17de ?deel 6

 

Elk weekeinde trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, de voormalige onderbond, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17de...

 

Vandaag: een weekend zonder bal

 

`Is er dit weekend eigenlijk een wedstrijd??/font>

De vraag komt per e-mail en is afkomstig van middenvelder Felix. Het is vrijdagmiddag en ik realiseer me dat ik het antwoord niet weet.

 

De website biedt geen duidelijkheid. Daar prijkt nog de aankondiging van de wedstrijd van de week ervoor. Ik bel linksback Carlos. Spelen we zondag of niet? Ook Carlos weet het niet. Uiteindelijk komt webmaster Tony met het verlossende antwoord. Nee, we spelen niet. Maar er is gezorgd voor een vervangende activiteit in de vorm van - zoals dat zo mooi heet - een stukje teambuilding. Misschien kunnen we op die manier de vieze smaak van de slechte resultaten van na de winterpauze wegspoelen.

 

De teambuildingsactiviteit bestaat uit een bezoek van de selectie aan Valkenburg, waar rechtsback Zeef op zaterdagavond voor Keith Richards speelt met zijn Rolling Stones Tribute Band. In Valkenburg is het 17de hot; Zeef wordt bij de ruim 600 aanwezigen niet geÔntroduceerd als gitaarvirtuoos, maar als `de geilste rechtsback van Nederland? We verwachten min of meer dat Zeef op het podium gaat citeren uit de Duitse pornofilms van de jaren 80, maar kennelijk doet hij dat alleen ten overstaan van het 17de achter gesloten kleedkamerdeuren. Het wordt een lange nacht en aan het eind ervan is iedereen het over een ding eens: het 17de wordt alsnog kampioen. Over een ander onderwerp verschillen de meningen: wat moeten we met de rest van het weekend?

 

Een vrij weekend is verschrikkelijk voor een voetballer. Hij raakt uit zijn ritme, rond twee uur ís middags op zondag gaat er iets kriebelen in de onderbuik. Er klopt iets niet, al die plotselinge vrije tijd heeft een verstikkend effect. Wat moet je met al die lange uren?

   Weinig dingen zijn pijnlijker om naar te kijken dan voetballers die op een voetballoze zondag door hun wederhelft zijn `meegenomen?naar een museum. Ze zijn makkelijk te herkennen. Ze kijken boos naar de schilderijen en raadplegen iedere vijf minuten hun horloge omdat ze zich afvragen hoe hun favoriete eredivisieclub het doet. Er zijn twee categorieŽn: de man uit categorie 1 kijkt op een gefrustreerde en hopeloze manier op zijn horloge. Hij doet aan een vorm van zelfkastijding door zichzelf te blijven herinneren aan wat hij mist. De man uit categorie 2 volgt de wijzers van zijn horloge met een meer hoopvolle uitdrukking op zijn gezicht, alsof hij er alle vertrouwen in heeft dat zijn vrouw plotseling onwel zal worden en hij naar huis kan om tenminste nog de tweede helft mee te pikken. Voor alle duidelijkheid: de spelers van het 17de staan hier natuurlijk ver boven en willen niets liever dan hun vrije zondag doorbrengen in musea.

 

Strafschoppenspecialist Carlos heeft andere plannen. Hij maakt een uitstapje met zijn vrouw Ingrid en hun dochtertje Nina. Ze zitten net in de auto als Ingrid een vies gezicht trekt: `Car, wat is dat voor geur??Carlos ruikt het ook. De geur komt uit de kofferbak en blijkt afkomstig uit de voetbaltas van voorstopper Frank, de tas ligt er al een week. Ingrid besluit de spullen te wassen, want de geur die uit de tas komt is niet te harden.

 

Tijdens het bespreken van de besteding van het vrije weekend, komen de anekdotes over `de vrouwen van het 17de? die er op dat moment uiteraard niet bij zijn - naar boven. Spits Xander biecht op dat hij geen Champions League mag kijken wanneer Gilmore Girls op televisie is. Ik lach hem uit, terwijl ik stilletjes denk: gelukkig, ik ben niet de enige. Ik moest lange tijd de meest belangrijke Champions League wedstrijden missen omdat mijn vrouw de verrichtingen van Buffy the Vampire Slayer op het andere net belangrijker vond (de serie is inmiddels gelukkig opgehouden). Ook Felix weet het nodige van de nimmer aflatende strijd om de afstandsbediening: `Ik mocht pas geen Champions League kijken, omdat mijn vriendin een film wilde zien. Ik vond het niet leuk, maar zei: ďOk? dan kijk ik wel ergens anders naar voetbal.?Waarop zij reageerde met de tekst: ďJa, als we zo gaan beginnen, dan kunnen we beter meteen uit elkaar gaan??Linksbuiten Bas grijnst voor zich uit: `Dat probleem heb ik niet. Mijn vriendin kijkt meer voetbal dan ik, soms moet ik haar afremmen.?/font>

   Iedereen is jaloers.

 

Wanneer Frank een paar dagen later Carlos?vrouw Ingrid bedankt voor het wassen van zijn spullen, blijkt dat de geur niet van de vorige zondag alleen afkomstig was. `Lief dat je mijn spullen hebt gewassen, Ingrid. Het werd weer eens tijd, het was al een week of zes geleden. Stonk het erg??

   Met Frank in een schoon tenue kan het niet meer misgaan: aanstaande zondag moet drie punten opleveren.

  

Uitgelicht:

Wilbert (1978)

Positie: verdediger (overal inzetbaar)

Lijfspreuk: `Komt goed.?/i>

 

Alias `Willie? Een van de `jonkies?van het 17de. Rasverdediger die iemand lachend doormidden kan schoppen `als het moet? Maakt daarbij geen onderscheid tussen training en wedstrijd en dat siert hem. Heeft geen favoriete hitsingle en naar eigen zeggen teveel sportieve dieptepunten om op te noemen. Hoe sober deze Jaap Stam van het 17de werkelijk is, blijkt uit zien lievelingseten: stamppot -  gemaakt door moeder, volgens het recept van oma.

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs