Home
 

Het 17de ?deel 5

 

Elk weekeinde trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, de voormalige onderbond, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17de...

 

Vandaag: het 17de moet aantrekkelijk en herkenbaar voetbal spelen

 

 

Het komt niet slecht uit dat er deze week geen competitiewedstrijd op het programma staat, maar een oefenwedstrijd tegen het piepjonge 4de. Na de nederlaag van vorige week is er druk gespeculeerd over het systeem van het 17de. Kan een 17de elftal anno 2005 nog wel verantwoord 4-4-2 spelen? Staat 4-3-3  gelijk aan zelfmoord? Moet er worden gekozen voor `een ruit?

 

Het 17de kampt met dezelfde problemen als Marco van Basten. Ten eerste hebben we teveel spitsen van hetzelfde niveau. Dat niveau is ?in tegenstelling tot bij Oranje ?bedenkelijk laag, maar het probleem is identiek: er moeten lastige keuzes worden gemaakt.

   De tweede overeenkomst met het Nederlands Elftal is dat de spelers van het 17de te weinig voor langere perioden bij elkaar kunnen zijn vanwege storende externe verplichtingen, zoals  werk. Trainen op automatismen is dus moeilijk, mede omdat het elftal iedere week op minstens drie posities wordt gewijzigd. De mental coach van het 17de rende al na twee weken gillend van ellende het terrein af.

 

Dat er geen vaste basiself is, heeft te maken met het afzeggedrag. Mensen hebben andere bezigheden in het weekend, vinden het aanvangstijdstip van thuiswedstrijden (9.30) te vroeg, hebben helemaal geen excuus wanneer ze afzeggen, of doen geheimzinnig over de reden van hun afwezigheid. Neem rechtshalf Kilian. Een halfuur voor aanvang van onze oefenwedstrijd, stuurt hij de geblesseerde aanvoerder Bart een sms-bericht. De tekst luidt: `Ik kom niet. Ik leg het volgende week uit.?/font>

 

Eenmaal in de kleedkamer komt het spelsysteem nog maar eens aan de orde. Moeten we in deze fase - net als Feyenoord - voor zekerheid kiezen en `de boel achterin op slot gooien? Verdediger Frank wil niets weten van zekerheid. `Het 17de moet mooi voetbal spelen, het moet aantrekkelijk en herkenbaar zijn voor het publiek.?

`Publiek?? vraagt spits Xander. `Welk publiek??/font>

 

Laatste man Andr?/span> merkt een zorgwekkende trend op: vorige week speelden we een topper en waren er zestien man beschikbaar. Deze week is er een oefenwedstrijd en komen we met hangen en wurgen tot elf. Betekent dit dat een aantal spelers alleen gemotiveerd is voor de `grote wedstrijden?

 

De jonge honden van het 4de denderen over ons heen in de eerste helft. We gaan met een 1-4 achterstand rusten en in de kleedkamer is het dan ook niet bepaald gezellig. Het lek is nog niet boven, daarover zijn de meesten het eens. Iedereen heeft De Graafschap-Feyenoord gezien, de avond ervoor, en die 2-7 hangt ook bij het 17de in de lucht als er niet snel een briljante tactische zet wordt verzonnen. De briljante zet komt er, en wel van de geblesseerde Bart, die de wedstrijd vanaf de zijlijn haarscherp heeft geanalyseerd. Bart stelt voor onze rechts- en linkshalf van positie te laten wisselen. Bovendien gaan voostopper Tony en rechtsback Zeef in het tweede bedrijf regelmatig mee naar voren, wordt de jeugd op gepaste wijze geïntimideerd en... zowaar, het wonder gebeurt: we komen terug tot 4-4. Met de nodige hulp van `onze?gelegenheidsscheids Sander, gebiedt de eerlijkheid te vermelden. Echt blij is dan ook niemand bij het 17de. De spelers van het 4de vinden dat ze zijn genaaid, en daar hebben ze ?eerlijk is eerlijk ? gelijk in.

 

Twee dagen na de wedstrijd komt de beloofde uitleg van Kilian omtrent zijn abrupte afzeggen voor onze oefenwedstrijd. Na een avondje stappen in Amsterdam, nam onze rechtshalf de nachttrein naar zijn woonplaats Utrecht, maar vergat daar uit te stappen en belandde uiteindelijk in Arnhem. De laatste nachttrein was net vertrokken, waarna Kilian de rest van de nacht in gezelschap van een broodje shoarma doorbracht. Om acht uur ’s ochtends was hij thuis. De keuze tussen voetballen en een warm bed was snel gemaakt.

 

Er wordt in de aanloop naar komende zondag druk gemaild. Sommige mailtjes zijn luchtig van toon, andere leggen de waarheid op een bikkelharde manier bloot. Linksback Mattijs draait er op de elektronische snelweg niet omheen: `Het 17de heeft sinds de winterstop niet meer gewonnen.?/font>

   Is er sprake van een crisis?

 

Uitgelicht:

Kilian (1974)

Positie: rechtshalf

Lijfspreuk: `Afzeggen is ook een kunst.?/i>

 

Slimme rechtshalf met splijtende pass, die een glorieus schoolvoetbalverleden deelt met een aantal andere spelers van het 17de. Stond jarenlang op non-actief nadat hij gestopt was als doelman bij de pupillen. Maakte dit jaar vooral naam via het Arnhem-incident (zie elders op deze pagina). Tevens oogstte hij respect door een tegenstander die op zijn hand ging staan en hem vervolgens ook nog een matennaaier noemde, van repliek te dienen met de tekst: `Nou, het doet wel pijn, hoor.?Vormt samen met voorstopper Frank `de voetbaltweeling?van het 17de, hoewel strikt genomen slechts sprake is van `voetbalbroers?

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs