Home
 

Het 17e  - Deel 3

 

Iedere zondag trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, ver verwijderd van tribunes en eerlijke scheidsrechters, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17e...

 

`Mannen, we gaan het vandaag zo doen...?De koppies staan strak als aanvoerder Bart de week daarop de basiself bekend maakt voor de eerste competitiewedstrijd. De wedstrijd levert een bloedeloze 0-0 op. Hoewel, bloedeloos. Er gebeurt van alles. Zo maken we kennis met het fenomeen `clubscheidsrechter? In de 70e minuut krijgen we een vrije trap tegen op de rand van het strafschopgebied. De bal wordt snel genomen waardoor de spits van onze tegenstander een niet te missen kans krijgt. De niet te missen kans wordt gemist en vervolgens faalt de spits ook in tweede en derde instantie, waarna de bal door verdediger Wilbert over de zijlijn wordt geramd. Sinds het nemen van de vrije trap zijn twintig seconden verstreken. Wat schetst onze verbazing als `de scheids?doodleuk afluit en de vrije trap laat overnemen omdat `de thuisclub niet op het fluitsignaal heeft gewacht? Ongeloof en verbijstering resulteren tenslotte in een kreet die waarschijnlijk regelmatig zal terugkeren tijdens uitwedstrijden: `Accepteren!?

 

Bij thuiswedstrijden moeten we zelf voor een scheidsrechter zorgen. Onze `man in het zwart?is onze vaste keeper Aad, die langdurig geblesseerd is. De eerste vereniging die bij ons op bezoek komt, waardeert het eerlijke fluitgedrag van Aad enorm en vraagt hem na de wedstrijd later dit seizoen ook de terugwedstrijd te fluiten. Helaas blijkt niet iedere bezoekende club even blij met de beslissingen van Aad, getuige teksten als: `Ik zie het alweer, het is vandaag 12 tegen 11?nbsp; en `Pleur nou toch op, blinde?

 

In de topper tegen de nummer 3 op de ranglijst opent webmaster/voorstopper Tony de score met een ziedend schot in het dak van het doel. De tegenstander protesteert bij scheidsrechter Aad. Waarom? Tony zou bij de voorafgaande hoekschop de doelman hebben gehinderd terwijl deze de bal probeerde weg te boksen. Aad wijst stoďcijns naar het midden.  Na de wedstrijd vraagt linkshalf Bas aan Aad of er nu wel of geen overtreding aan het doelpunt vooraf ging. Aad: `Overtreding? Je denkt toch niet dat ik een goal van mijn schoonzoon ga afkeuren??

 

Zoals gezegd: onze scheidsrechter is goudeerlijk, ook in zijn toelichting van omstreden beslissingen.

 

In 2002 lachte ik om de Spaanse doelman Santiago Canizares die thuis een flesje aftershave op zijn voet liet vallen en daardoor het WK 2002 miste. Op dinsdagmiddag komt het absurde letsel van Canizares bij me terug. Ik moet rennen om de telefoon te halen, want na vier maal rinkelen gaat de voicemail aan. Vlak voor ik het ding kan grijpen, stoot ik per ongeluk het dartbord aan dat al maandenlang ongebruikt in mijn werkkamer tegen de muur leunt. Het loodzware ding valt op mijn teen. Pas na tien minuten telefoneren, zie ik voor me op de houten vloer een tekening van het soort dat mijn 2,5 jarige dochter Isabel dagelijks produceert. Alleen gebruikt ze meer kleuren dan alleen rood. Mijn kleine teen blijkt zo lelijk te zijn geraakt dat ik plotseling `een twijfelgeval ben?voor de wedstrijd van komende zondag.

 

Mijn kleine teen lijkt goed te herstellen. Te goed, vindt mijn hyperactieve, geadopteerde labrador Max blijkbaar. Vol overgave springt hij op mijn pijnlijke voet. Als ik in de badkamer de schade taxeer, is de waarheid even hard als duidelijk: zondag komt te vroeg.

 

Om verdere ellende te voorkomen leg ik mijn dochter uit dat ze heel goed moet oppassen voor papa’s teen omdat papa `au heeft? Ze kijkt me enkele seconden  peinzend aan. Dan grijnst ze, tilt haar voet op en laat die vervolgens schaterlachend op mijn blessure neerkomen. Ik had het kunnen weten, ze zit in haar opstandige fase. Mijn rentree in het 17e lijkt verder weg dan ooit.

 

Hoewel we na zes wedstrijden stijf bovenaan staan wil webmaster Tony niets weten van een kampioensschap. Sterker nog, hij wil de doelstellingen naar beneden toe bijstellen en vindt een derde plaats `al heel mooi? Middenvelder Felix verwoordt de reactie van de rest van de selectie nog het meest treffend: `De doelstellingen van het 17e naar beneden toe bijstellen? Vergeet het maar. We zijn Ajax niet.?/font>

 

Met de oorspronkelijke doelstelling ?een eerste plaats ?verlopen ook de volgende weken voorspoedig voor het 17e. Vier overwinningen en een gelijkspel zijn goed voor een prettige kerst: het 17e is Herbstmeister. Weinig mensen op de club zijn hiervan op de hoogte, maar wij houden ons vast aan een stokoude amateurvoetbalwijsheid: `Je doet het voor jezelf.?/font>

 

In de winterstop slinkt onze voorsprong van vier punten naar een. Vreemd, want er zijn geen wedstrijden gespeeld. Na informeren van aanvoerder Bart wordt duidelijk dat een van onze tegenstanders uit de competitie is genomen wegens een uit de hand gelopen wedstrijd. Het 17e moet na de winterstop - op 30 januari wordt de competitie hervat - weer volop aan de bak.

 

Uitgelicht:

Andre (1969)

Positie: Laatste man of `achter de spitsen?

Lijfspreuk: `Meneer Gerrit Zalm die moet gewoon tussen zijn collega’s in de Noordzee gaan zwemmen.?/i>

 

Tevens assistent-coach van het 1e elftal en dus iemand met tactisch inzicht. Begon bij de F-jes met rugnummer tien om na verloop van tijd steeds vaker een lager nummer te krijgen, meestal boven de elf. In het 17e opnieuw opgebloeid. Sportief dieptepunt: een Panenka-strafschop die mede onder invloed van de wind de doellijn niet haalde. Verwierf twee jaar geleden de status van BN’er via het halen van de finale van de Nationale Voetbal Quiz, die hij onterecht verloor.

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs