Home

 

Het 17e  - Deel 2

 

Iedere zondag trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, ver verwijderd van tribunes en eerlijke scheidsrechters, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17e...

 

Nu de competitie voor de deur staat, wordt het tijd om de puntjes op de spreekwoordelijke `i?te zetten: we missen voorlopig een echte publiekstrekker in onze selectie, een uithangbord. Laatste man Andre meldt dat hij bezig is met Mike Obiku. Mike heeft geen club en heeft zin om te voetballen. Niemand gelooft het, maar Andre houdt vol. Hij heeft de voormalig Feyenoorder gesproken bij `50 jaar betaald voetbal? Feit is dat Andre een geschiedenis heeft met het `halen? van sterren? Ooit wist hij het telefoonnummer van Claudio Caniggia te bemachtigen. Via Claudio wilde hij vervolgens Diego Maradona benaderen voor de positie van terreinknecht op onze club. Terreinknecht bij een zondag vierdeklasser? Jawel, terreinknecht. Op de vraag waarom luidde het antwoord: `Lijkt het jou dan niet prachtig om Diego Maradona op een traktor over ons derde veld te zien rijden??

 

De trainingsvelden worden op donderdagavond niet alleen door het 17e gebruikt. Ook de elftallen 3 tot en met 16 zijn aanwezig. Dit resulteert regelmatig in overvolle partijen van 14 tegen 14 op minder dan een half veld. De meest begrijpelijke en tegelijkertijd onzinnige tekst op de training: `Loop nou eens vrij!?

   Aan de andere kant, het maakt allemaal weinig uit. Het 17e heeft geen trainer: je in de kijker proberen te spelen is dus volkomen zinloos.

 

Reactie van een ervaren speler van het 12e: straks in december, als het koud is, wordt het vanzelf rustiger. Dan blijven al die `mooi weer voetballers?thuis.

 

Een week voor de competitiestart gaan we kijken bij het eerste, dat voor de beker speelt. Laatste man Andre is niet alleen speler van het 17e, maar tevens assistent-coach bij de hoofdmacht. Wat blijkt als we tien minuten te laat arriveren bij de dug-out? Op de kraag van Andre’s overhemd prijkt de naam van een van de sponsoren van het eerste. Dit kon toch alleen in de Bundesliga? Nee dus. Blijkbaar heeft het fenomeen inmiddels ook zijn intrede gedaan bij zondag vierdeklassers in Nederland. Er moet dus een potje worden gemaakt om voor Andre een bijpassend pilotenjack plus Karlsruhe-shawl aan te schaffen. Op die manier hebben we onze eigen Winnie Schaefer. 

 

In de rust begeven we ons naar het snacklocket. Op de muur ernaast hangt een menukaart, voorzien van niets aan het toeval overlatende plaatjes. Er kan worden gekozen uit kebab, pizza en ander lekkers. Tim, een van de geblesseerde eerste-elftalspelers, besluit het bij een tosti te houden. `Wilt u daar ook kaas op??vraagt de uiterst vriendelijke barmedewerker.

 

Na enkele biertjes brengt rechtsback Zeef een gevoelig onderwerp ter sprake: de witte sokken van linksback Eelco. Na de eerste oefenwedstrijd ontstond enige commotie in de kleedkamer omdat Eelco, gelukkige vader van twee kinderen, witte tennissokken draagt over de roodzwarte sokken van ons tenue. Sommige medespelers vinden `dat dit niet kan? Maar Eelco wil zijn sokken blijven dragen uit bijgeloof: `Zo speel ik al sinds mijn twintigste.?/font>

   Besloten wordt dat Eelco zijn witte sokken mag blijven dragen, zolang de prestaties van het 17e er niet onder lijden.

 

De donderdag daarop wordt Andre nog maar eens doorgezaagd over de reclame op de kraag van zijn overhemd. Moet dit van de club? Nee, zegt Andre, hier zit een geschiedenis achter. Twee jaar geleden deed hij mee aan de NVQ, ofwel de Nationale Voetbal Quiz. Hij haalde de finale en die zou op televisie worden uitgezonden. Met een van de shirtsponsors van het 1e werd afgesproken dat zijn overhemd zou worden bedrukt met reclame. Het plan ging de mist in omdat de reclame te ver naar achteren op de kraag werd gedrukt, en daarom nooit fatsoenlijk in beeld zou komen. Andre trok dus iets anders aan. Uiteindelijk deed het er weinig toe, want de finale werd nooit op televisie uitgezonden.

 

Aanvoerder Bart heeft slecht nieuws. Het tijdstip van onze thuiswedstrijden is bekend. Half tien. De naam Obiku kunnen we doorstrepen.

 

Uitgelicht:

Marcel (1969)

Positie: gelegenheidsdoelman, voorstopper

Lijfspreuk: `Een dag niet gefeest, is een dag niet geleefd.?/i>

 

Interim doelman met neusje voor belangrijke reddingen tijdens wedstrijden waarin hij verder weinig te doen krijgt. Loste het keepersprobleem van het 17e op door zich na twee mislukte experimenten met andere veldspelers op te offeren in het belang van het team. Maakte zich na enkele uitstekende prestaties vervolgens onsterfelijk door een van zijn medespelers apart te nemen met de vraag: `Denk jij dat de jongens me goed genoeg vinden??

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs