Home
 

Het 17e  - Deel 1

 

Iedere zondag trekt voetbalminnend Nederland massaal naar de stadions. Maar niet alleen bij Feyenoord, Ajax en PSV wordt wekelijks gestreden om de drie punten. Ook in de kelder van het Nederlands amateurvoetbal, ver verwijderd van tribunes en eerlijke scheidsrechters, is de winst heilig. Ja, zelfs bij het 17e...

 

‘Het 17e? Waarom ga je niet gewoon afbouwen in het 3e? Daar wordt nog een beetje normaal gevoetbald.?

 

‘Op dat niveau schoppen ze naar alles wat beweegt en ga je minstens vier keer per seizoen met 22 man op de vuist. Ik zou er niet aan beginnen.?

 

Aldus twee reacties van `kenners?op mijn beslissing om met een groep vrienden de A-selectie van onze zondag vierdeklasser te verlaten en te verkassen naar de absolute kelder van de vereniging: het 17e elftal.

 

Wat is een 17e elftal zonder eigen website? Er moet een aantrekkelijke site komen, zo wordt besloten. Foto’s van alle spelers, en natuurlijk profielen, compleet met bijnamen, favoriete hitsingle en favoriete positie binnen en buiten het veld. Het idee van de favoriete hitsingle komt aanwaaien via voorstopper Frank, die zich op een minder helder moment liet ontvallen ooit warme gevoelens te hebben gekoesterd voor de single `Never gonna give you up?van Rick Astley. Tijdens het ontwerpen van de site surfen we naar de website van Rick. Al snel stuiten we op een foto, die een uniek en herkenbaar gevoel van vergane glorie oproept. Rick Astley staart trots, maar onmiskenbaar ouder, in de camera. Een gevallen engel. Wij, spelers van het 17e, die ooit de sterren van de hemel speelden voor de hoofdmacht van onze club, weten hoe hij zich voelt. Rick krijgt een plaatsje op onze website.

 

Behalve aantrekkelijk moet de site ook functioneel zijn. Zo heeft een van onze spitsen (we hebben er meer dan het Nederlands elftal), een systeem bedacht om het afzeggen via de website te doen. Het afzegsysteem blijkt een succes. Binnen twee dagen hebben al 8 van de 23 selectiespelers afgezegd voor de eerste oefenwedstrijd. De opmerking van keeper Aad, `Wordt het met zoveel spelers geen tijd voor een 18e?? blijkt dus voorbarig. Aan de andere kant: misschien wil iedereen zich sparen voor de competitie. Dat zou meteen verklaren waarom de trainingsopkomst tot op heden dramatisch is.

 

Degenen die wel trainen, doen het gelukkig met volledige inzet. Verdediger `Zeef? tevens gitarist in Nederlands enige echte Rolling Stones Tribute Band Flip the Switch, is in de zomermaanden 7,5 kilo afgevallen om fit aan het seizoen te kunnen beginnen. Als een van de ouderen in de groep geeft hij daarmee het goede voorbeeld. Zeefs kwaliteiten als verdediger staan overigens buiten kijf. Zijn bijnaam lijkt dat tegen te spreken, maar is werkelijk puur en alleen te danken aan zijn achternaam, Zevenbergen. Geen flauwe voetbalhumor, dus.

 

Hoewel duidelijk is aangeven dat afzeggen alleen via de website mag, stuurt onze balkunstenaar Gilles ?broer van de bij Helmond Sport spelende Jochem van der Hoeven ?de hele selectie een mailtje waarin hij meldt dat hij er de eerste en enige oefenwedstrijd niet bij kan zijn. Heel even worden er sancties overwogen, maar al snel wordt besloten de actie met de mantel der liefde te bedekken. Gilles is onze vedette, onze eigen Robin van Persie. En die gaan we niet aanpakken, want voordat je het weet staat Arsenal voor de deur. Bovendien: wellicht kunnen we via Gilles broer Jochem losweken bij Helmond Sport.

   `Die speelt daar niet meer,?bromt een man aan de bar. `Die is naar AE Paphos gegaan.?Hij neemt een slok van zijn bier en voegt eraan toe: `De nummer zes van Cyprus.? Gilles bevestigt dit even later, met de mededeling dat het daar heel mooi weer is.

 

Een kleine tegenslag: voorstopper Frank en spits Xander kondigen aan dat ze in november een weekje niet beschikbaar zullen zijn. Ze gaan de marathon van New York lopen. Iedereen is blij voor hen. Al zijn er ook mensen die zich zorgen maken, getuige de tekst: `De marathon van New York, dat is toch die hele lange??/font>

 

Uitgelicht:

Aad (1948)

Positie: doelman, scheidsrechter

Lijfspreuk: `Kijk niet om (want dan zittie erin).?/font>

 

De nestor van de groep. Was eerder succescoach van het eerste elftal en kent het klappen van de zweep. Oorspronkelijk aangetrokken als vaste keeper, maar voorlopig vanwege slepende blessures actief als scheidsrechter bij thuiswedstrijden. Was als trainer van het 1e een meester in het op subtiele wijze beïnvloeden van Der Unparteiische. Fluit nu zelf en krijgt derhalve zijn eigen teksten van vroeger te horen van ontevreden tegenstanders. Gaat hier tot nu toe erg goed mee om.

 

 

Stivali Ugg Scontati


Zapatillas Superstar


Chaussure Saucony


Vibram Five Fingers Prezzi


Boutique Goyard Pairs